HET MODEL
GEEF STEM EN LAAT JE HOREN
In de dialoog vinden wij ons bestaan.
Uitspreken, bespreken, afspreken en aanspreken vormen samen de
kern van de menselijke interactie.
In uitspreken geven we gestalte aan onze innerlijke wereld. Het bespreken nodigt ons uit om die wereld te delen en te verrijken. Afspreken creëert een brug tussen het heden en de toekomst, een belofte om samen richting te geven aan wat nog moet komen.
Aanspreken is de ethische daad waarbij wij de andere uitnodigen tot verantwoordelijkheid, een oproep tot bewustzijn en actie. Zo vormen de vier puzzelstukken van de Cirkel van Spreken de basis voor gezonde teams.
Uitspreken
Geef je stem aan ideeën?
Uitspreken is veel meer dan een vaardigheid, het is een levensader voor gezond samenwerken. Elk idee, hoe klein ook, kan een verschil maken. De zorgen, gedachten en ideeën zijn erom gedeeld te worden. Voor een open cultuur met samenwerking en innovatie.
Dat start met luisteren en waarderen.
In teams zijn de verschillende perspectieven goud waard. Het delen van inzichten leidt tot een dynamische uitwisseling, tot betere beslissingen, het stimuleert creativiteit en versterkt de onderlinge relaties. Door uit te spreken geven we elkaar kans om gehoord te worden. Ieder teamlid draagt bij aan de teamdoelen.
bespreken
Geef je stem aan de dialoog?
Het gesprek wordt vaak gezien als een praktische noodzaak: een middel om informatie te delen, problemen op te lossen of doelen te verduidelijken. Als we dieper kijken dan is bespreken de basis voor menselijk samenzijn, een fundamentele handeling waarin wij ons verhouden tot elkaar en samen de werkelijkheid vormgeven.
Wanneer teamleden samenkomen om ideeën te bespreken, gebeurt er meer dan uitwisseling van feiten en meningen. Er ontstaat een gedeeld begrip van de situatie waarbij niet alleen de feiten op tafel komen maar ook de verschillende perspectieven, emoties en interpretaties. Bespreken helpt om verschillen te overbruggen en samen te bouwen aan een teamvisie, een gedeeld doel. Door ruimte te geven aan de dialoog erkennen we dat de ander een unieke stem heeft die gehoord moet worden. Het is een daad van wederzijdse (h)erkenning.
afspreken
Stem je in met de afspraken?
In het dagelijks functioneren van teams lijkt het maken van afspraken een praktisch instrument, een eenvoudige taak die het werk vloeiend laat verlopen. Wanneer we dieper kijken naar de filosofische dimensie van heldere afspraken ontdekken we dat het veel meer is dan operationele afspraken. Ze raken fundamentele vragen over menselijke interactie. Door heldere afspraken te maken verbinden teams zich aan teamverantwoordelijkheid en geeft men persoonlijke autonomie enigszins op voor het grotere doel van het team of de organisatie. Echter afspraken creëren juist ook speelruimte waarin vrijheid mogelijk wordt, omdat de angst voor onzekerheid en misverstanden wordt verminderd.
Teams spreken een gezamenlijke intentie af om teamdoelen te bereiken en individuele acties op elkaar af te stemmen. Dit versterkt het gevoel van samen en doelgericht.
aanspreken
Geef je stem aan je kwetsbaarheid?
Elkaar aanspreken is cruciaal. Aanspreken is niet alleen het beoordelen van ons handelen, het raakt ook ons “zijn”. Blijven we stil dan erkennen we de complexiteit van aangesproken worden. Niet direct reageren kan een vorm van moed zijn, een erkenning dat niet alles dat gezegd wordt direct begrepen wordt.
Of is het zwijgende rebellie tegen het oordeel van de ander, een weigering om deel te nemen aan het spel van erkenning en kritiek? Anyway, het vergt moed om aan te spreken en het vergt moed om je te laten aanspreken. In een gezond team, in gezonde relaties is aanspreken geen keuze, het is een noodzaak. Elkaar op een respectvolle en constructieve manier aanspreken geeft een sfeer van open en samen. We hebben immers allemaal wel ervaring met werken in een team dat elkaar niet aanspreekt en waar dat toe leidt.